Atracții turistice

Situat pe cursul raului Crisul Repede, Oradea este un adevarat centru al diversitatii culturale, lucru pe care il veti regasi atat in caldura si amabilitatea oradenilor, cat si in arhitectura cladirilor si a orasului.

Oradea a fost se consemnata pentru prima data in anul 1113, sub denumirea latineasca de Varadinum, demonstrand astfel faptul ca radicinile acestui oras erau unele romano-dacice.

Cetatea Oradea devine in Evul Mediu un important centru religios catolic, dar atacurile mongole si tatare au distrus in mare parte orasul. Oradea se reface, inflorind din punct de vedere cultural in perioada Renasterii, dar va fi din nou marcata de evenimentele si bataliile din secolele XVI si XVII.

Administratiile austriece si maghiare si-au impus amprenta asupra orasului, atat din punct de vedere cultural cat si arhitectonic.

Mai tarziu, epoca moderna si contemporana aduc cu sine importante progrese in viata orasului, evolutie intrerupta insa de evenimentele istorice prilejuite de razboaiele mondiale, care au afectat din nou orasul si pe locuitorii acestuia din cauza ruperii de Romania.

Promovarea turistica a Oradiei se bazeaza atat pe turismul cultural, cat si pe cel balnear. In Oradea va veti putea bucura de beneficiile tratamentelor balneare din statiunile Baile Felix sau 1 Mai, dar si relaxa admirand arhitectura si atractiile turistice oradene.

Statiunile balneare Baile Felix si Baile 1 Mai se afla la o distanța de doar 4 km, respectiv 8 km de oras, apa termala avand beneficii binecunoscute pentru sanatatea dumneavoastra. Strandurile Felix si Apollo va asteapta pentru o zi de distractie, iar complexurile de tratament din zona va ofera o gama larga de tratamente balneare pentru diferite afectiuni.

Elementele arhietcturale interesante se regasesc si pe cladirea Hotelului Atlantic, iar majoritatea cladirilor interesante se regaseste pe Calea Republicii sau pe zonele adiacente, aproape de hotel.

Pe langa clasicele obiectivele turistice merita oradene, de curand s-a inaugurat Turnul Primariei, situat in centrul orasului - un punct de belvedere impresionant. In incinta acestuia puteti admira o expozitie cu fotografii din Piata Unirii sau una ce ilustreaza istoria orologiilor din Oradea.

In imediata apropiere veti putea admira Teatrul de Stat, recent restaurat, Palatul Vulturul Negru, celebru pentru vitraliile sale impresionante, sau Biserica cu Luna.

Teatrul de Stat este una din cladirile renovate recent si o puteti admira din interior, daca hotarati sa savurati una din piesele trupei locale de teatru.

Alte cladiri istorice demne de mentionat sunt cladirea in care a locuit Lucian Blaga cat timp a studiat seminarul teologic in timpul razboiului sau casa doctorului Aurel Lazar, in care in 1918 s-a semnat „Declaratia de la Oradea” care proclama independenta natiunii romane din Transilvania.

Daca veti face o plimbare pe stradutele din centrul orasului Oradea, veti intalni numeroase astfel de locuri incarcate de istorie. Frumusetea arhitecturala abunda prin elemente baroce, neoromantice sau eclectice.

Alte cladiri care merita vizitate sunt Biserica Sf. Ladislau din Piata Unirii - unde se regaseste cel mai vechi altar bisericesc din Oradea, Muzeul Iosif Vulcan - fondatorul Revistei Familia, sau fostele palate de pe Calea Republicii.

Complexul Baroc din Oradea este alcatuit din Palatul Baroc, Sirul Canonicilor si Bazilica Romano Catolica, aceasta din urma fiind cel mai mare edificiu baroc din Romania.

Pe timpul primaverii puteti admira magnoliile proaspat inflorite din parcul complexului.

Simbolul orasului este Cetatea Oradea, aflata in prezent in curs de restaurare, lucrari care au dus la descoperirea altor cladiri-emblema ale istoriei orasului, precum Catedrala Gotica, care in Evul Mediu a fost una dintre cele mai importante lacase de cult din Europa. Dupa vizitarea Cetatii va puteti relaxa in Parcul Dendrologic amenajat in santul cetatii.